Page - RESTAURACJA
Autorskie menu Pawła Salamona – Najlepszego Szefa Kuchni 2016, przygotowane na bazie regionalnych, sezonowych produktów, pochodzących od lokalnych dostawców, mocno zadziała na Wasze zmysły. W naszej kuchni stawiamy przede wszystkim na jakość. Czerpiemy przyjemność z tworzenia niezwykłych dań, którymi pragniemy się z Państwem podzielić. Gdy raz spróbujecie smaków Smolarni, będziecie chcieli tu wrócić!
Szef Kuchni Paweł Salamon jest przedstawicielem młodego pokolenia kucharzy
z nowatorskim spojrzeniem na tradycję kulinarną. Zdobywca tytułu Wielkopolski
Kucharz Roku 2016 oraz Kulinarnego Pucharu Polski 2016.
W 2017, broniąc tytułu, zdobył drugie miejsce na podium KPP.
Zafascynowany Smolarnią pisze nowy rozdział swojej kariery, w której łączy dotychczasowe doświadczenia krajowe i zagraniczne. Inspiracje czerpie z bogactwa regionu, współpracując z lokalnymi producentami oraz ekologicznymi gospodarstwami rolnymi. Tak powstają menu sezonowe, oparte na świeżych, regionalnych produktach, charakterystycznych dla danej pory roku, oraz menu degustacyjne, złożone z wielu dań i win, rekomendowanych przez sommeliera.
SALE RESTAURACYJNE
RESTAURACJA
Zapraszamy do głównej sali restauracyjnej, która czynna jest w godzinach od 13:00 do 22:00. Przestronne wnętrza zachęcają do organizacji przyjęć, większych spotkań w gronie rodzinnym oraz wszelkiego rodzaju konferencji i szkoleń.
SALA BANKIETOWA
Tuż obok restauracji, na parterze, znajduje się sala kominkowa, przylegająca do lobby baru. Kameralna przestrzeń oraz otoczenie sprawiają, że w tym miejscu znajdą Państwo ciszę i spokój. Przytulne wnętrza sali kominkowej zachęcają do odpoczynku, szczególnie w zimowe wieczory.
RESTAURACJA LUNCHOWA
Przestrzeń restauracji lunchowej sprzyja spotkaniom w mniejszym gronie. Ustronne miejsce oraz kameralna atmosfera sprawdzają się podczas prowadzenia kuluarowych rozmów. Pomieszczenie restauracyjne posiada niezależne wejście na taras oraz kominek.
TARAS
W sezonie, dwustumetrowy taras pełni funkcję restauracji. W tym czasie, na talerzach królują smaki lata oraz regionalne produkty od lokalnych gospodarzy oraz z okolicznych lasów. Dopełnieniem nieskrępowanej atmosfery jest widok na Jezioro Straduńskie.
PRZYSTAWKI / STARTERS
Oscypek w dwóch formach, przetarta aronia z jabłkiem,
mieszane sałaty z naszym olejem
Oscypek cheese, grated aronia berries and apple,
mixed lettuces with our oil
21 zł
Pierożki z farszem z gęsiny, dynia,
sos z pieczonych pomidorów
Dumplings stuffed with goose,
pumpkin, baked tomatoes sauce
22 zł
Matias ze śliwką w dwóch odsłonach,
domowy twarożek, prażona papryka
Maatjes with a plum, home made
cottage cheese, roasted peppers
24 zł
Wędzona pierś z kaczki,
sałaty z warzywami sezonowymi, sos malinowy
Smoked duck breast, lettuce
with seasonal vegetables, raspberry sauce
25 zł
Pierś i rillettes z przepiórki , kukurydza gotowana
i prażona, wytrawna galaretka, ciastko pistacjowe,
winny mus z czeremchy
Partridge breast and rillettes, cooked and roasted corn,
savoury jelly, pistachio cookie, winy bird cherry mousse
33 zł
Tatar z jelenia , piklowany burak z marchewką, żółtko z chrzanem
Deer tartare, pickled beetroot with carrot, egg yolk with horseradish
35 zł
ZUPY / SOUP
Zupa rybna
Fish soup
16 zł
Zupa grzybowa, pieczone warzywa, mini pierożki
Mushroom soup, baked vagatables, minidumplings
16 zł
Krem z buraków i czerwonej kapusty,
wołowina z orientalna nutą
Betroot and red cabbage cream soup,
beef with oriental taste
18 zł
WEGETARIAŃSKIE / VEGETARIAN
Krem marchewkowo-imbirowy
Creamy carrot-ginger soup
10 zł
Ziołowa jaglanka z warzywami
i mieszanymi sałatami z oliwą
Herbal millet soup with vegetables
and mixed salad with oil
20 zł
Crème brûlée z fasoli z marynowanymi burakami
i wytrawną galaretką
Bean crème brûlée with pickled beetroot
and savoury jelly
22 zł
Ravioli z regionalnym serem i peperonatą
Regional cheese ravioli and peperonata
22 zł
DANIA GŁÓWNE / MEAT DISHES
Pierś z kurczaka zagrodowego na kasztanowym purée,
pieczarką faszerowaną warzywami i paprykowym
chrustem, sos rozmarynowy
House chicken breast with chestnut puree,
champignon stuffed vegetables and pepper brushwood,
rosemary sauce
36 zł
Polędwiczka wieprzowa z serowymi kluskami,
duszona marchewka, sos z wędzonej śliwki sechlońskiej
Pork tenderolin with cheese noodles, braised carrot,
smoked „suska sechlońska”plum sauce
39 zł
Królik z warzywami i czerwonym winem
duszony w garze rzymskim, placek cebulowy
z wstążkami cukinii, sos tymiankowo-jałowcowy
Rabbit with vegetables and red wine stewed in a clay pot,
courgette and onion fritters, thyme-juniper sauce
45 zł
Jagnięcina o wędzonym aromacie na musie selera i gruszki,
jesienne warzywa , sos musztardowy
Smoked aroma lamb with celery and pear mousse,
autumn vegetables, mustard sauce
59 zł
Pieczona Kaczka wg naszej receptury zasmażana
czerwona kapusta z wiśniami,pyzy, pieczone jabłko
Roasted duck according to our own recipe,
fried red cabbage with cherries, dumplings, roasted apple
59 zł
Stek z polędwicy wołowej z purée grzybowym,
brokułem i sosem własnym pieczeniowym
Beef steak in its own gravy, mushroom puree and broccoli
85 zł
DANIA RYBNE / FISH DOSHES
Pstrąg z Zielenicy, czarna soczewica,
majonez szczypiorkowy i marchewka
Zielenica trout, black lentil,
chive mayonaisse and carrot
45 zł
Halibut przygotowany na pergaminie, podany z kalafiorem
i sosem cytrynowo – rakowym
Halibut baked in parchemnt, served with cauliflower
and crayfish -lemon sauce
60 zł
DESER / DESSERT
Sernik z ricotty podany z rokitnikiem i watą cukrową
Riccota cheesecake served with sea buckthorn and cotton candy
12 zł
Szarlotka
Apple pie
12 zł
Rurka karmelowa z krem waniliowym, aronia i kruszonka
Caramel cream roll with vanilla cream, aronia, crumble
16 zł
Brownie z wędzonym miodem,
sos z wiśni i cynamonu
Brownie with smoked honey,
cherry cinnamon sauce
16 zł
Mus z kaszy gryczanej z pieprzem,
marynowana śliwką i sorbetem
Buckwheat mousse with pepper,
pickled plum and sorbet
16 zł
Wędzony pstrąg, pietruszka, ziółka
…
Pate z cielęciny, prawdziwki, oliwa smakowa
…
Pierożek z policzkiem z dzika,
consommé z ogonów wołowych
…
Sandacz, szpinak, zakwas
…
Pierś z kaczki, pasternak, jeżyna
…
Ser “Kreuzer” & Rostbef
…
Czekolada, śliwka, sorbet
130 ,-
POLSKA / POLAND
Winnica Turnau
Solaris – białe 0,75 l / 129 zł
Riesling – białe 0,75 l / 149 zł
Johanniter – białe 0,75 l / 149 zł
Rose 0,75 l / 119 zł
Cabernet – czerwone 0,75 l / 169 zł
Pinot Noir – czerwone 0,75 l / 179 zł
FRANCJA / FRANCE
Champagne
Nicolas Feuillatte brut blanc 0,75 l / 399 zł
A.C. Champagne
Veuve Clicquot brut blanc 0,75 l / 399 zł
A.C. Champagne
Alsace
Gewurztraminer blanc 0,75 l / 179 zł
A.C. Alsace – Hugel
Chablis
Chablis blanc 0,75 l / 189 zł
A.C. Chablis, Joseph Drouhin
Bordeaux
Chevalier de St. Andre blanc 0,75 l / 89 zł
A.O.C. Bordeaux Moelleux 0,15 l / 18 zł
Chateau Graveyres rouge 0,75 l / 99 zł
A.O.C. Bordeaux Superieur – Sarl Benito
Chateau Taillefer rouge 0,75 l / 279 zł
Appelation Pomerol Controlee
Heritiers Bernard Moueix
Bourgogne
Pommard rouge 0,75 l / 369 zł
Appelation Pommard Premier Cru Controlee
Bouchard Pere & Fils
Cotes du Rhone
„Pere Anselme” – Rouge 0,75 l / 279 zł
A.O.C. Chateauneuf du Pape,
Charles Brotte
WŁOCHY / ITALIA
Toscana
Villa Antinori bianco 0,75 l / 129 zł
I.G.T Toscana – Marchesi Antinori
Villa Antinori rosso 0,75 l / 159 zł
I.G.T. Toscana – Marchesi Antinori
Chianti Classico Riserva rosso 0,75 l / 219 zł
D.O.C.G. Rocca delle Macie
Piemonte
Bastia Langhe Chardonnay bianco 0,75 l / 299 zł
D.O.C. Conterno Fantino
Barolo Prunotto rosso 0,75 l / 299 zł
D.O.C.G. Barolo – Marchesi Antinori
Veneto
Prosecco bianco 0,75 l / 89 zł
I.G.T. Veneto – Santero Vino Spumante
Pinot Grigio del Veneto bianco 0,75 l / 110 zł
I.G.T. Veneto
Amarone della Valpolicella rosso 0,75 l / 399 zł
D.O.C. Valpolicella Classico – Tommasi
Sicilia
Nero d’Avola rosso 0,75 l / 75 zł
I.G.T. Sicilia Vigneti Zabu
Abruzzo
Trebbiano d’Abruzzo bianco 0,75 l / 79 zł
D.O.C. Abruzzo
HISZPANIA / ESPANA
Catalunya
Cosetania Brut – blanco 0,75 l / 79 zł
D.O. Cava
Rioja
Vetiver rosado 0,75 l / 109 zł
D.O.Ca. Rioja
Ontanon Crianza tinto 0,75 l / 109 zł
D.O.C. Rioja – Bodega Ontanon
El Coto Crianza tinto 0,75 l / 140 zł
D.O.C. Rioja – Bodega El Coto
Ribera del Deuro
Arzuaga tinto 0,75 l / 189 zł
D.O.C. Ribera del Deuro Crianza
Bodegas Arzuaga Navarro
Condado de Haza tinto 0,75 l / 199 zł
D.O.C. Ribera del Deuro Crianza
Bodegas Alejandro Fernandez
Pesquera tinto 0,75 l / 199 zł
D.O.C. Ribera del Deuro Crianza
Bodegas Alejandro Fernandez
NIEMCY/GERMANY
Pfalz
Kendermanns Riesling weiß 0,75 l / 129 zł
Pfalz
IZRAEL / ISRAEL
Galilee
Gamla Riesling white 0,75 l / 119 zł
Galilee – Golan Heights Vinery
Yarden Viognier white 0,75 l / 159 zł
Galilee – Golan Heights Vinery
Yarden Muscat white 0,5 l / 109 zł
Galilee – Golan Heights Vinery 0,1 l / 22 zł
Gamla Cabernet Sauvignon red 0,75 l / 159 zł
Golan Heights Vinery
Yarden Pinot Noir red 0,75 l / 229 zł
Golan Heights Vinery
CHILE
Valle de Rapel
San Jose de Apalta Reserva blanco 0,75 l / 129 zł
Rapel Valey – Chardonnay, Agricola Santa Cristina
Cuvee Alexandre tinto 0,75 l / 200 zł
Rapel Valey – Merlot
Colchagua
Los Vascos tinto 0,75 l / 119 zł
Colchagua – Cabernet Sauvignon, Rothschild (Lafite)
ARGENTINA
San Juan
Mas o Menos blanco 0,75 l / 89 zł
San Juan – Chenin
Mendoza
Salentein Chardonnay blanco 0,75 l / 129 zł
Bodegas Salentein– Alte Valle de Uco
Salentein Malbec tinto 0,75 l / 129 zł
Bodegas Salentein– Alte Valle de Uco
Trapiche Medalla tinto 0,75 l / 199 zł
Bodegas Trapiche – Cabernet Sauvignon
Primus Pinot Noir tinto 0,75 l / 299 zł
Bodegas Salentein – Alte Valle de Uco
RPA / SOUTH AFRICA
Western Cape
Baroness Nadine Chardonnay white 0,75 l / 199 zł
Costal Region – Rupert Rothschild
Flagstone Longitude red 0,75 l / 150 zł
Wine of Origin – Shiraz, Cabernet Sauvignon,
Malbec
AUSTRALIA
South Eastern
Babington Brook Chardonnay white 0,75 l / 69 zł
South Eastern
Babington Brook Shiraz red 0,75 l / 69 zł
South Eastern
NOWA ZELANDIA / NEW ZELAND
Marlborough
Mount Franklin white 0,75 l / 119 zł
Sauvignon blanc
MENU DZIECIĘCE / CHILDREN’S MENU
Rosół
Chicken soup
6 zł
Pomidorowa
Tomato soup
8 zł
Makaron w sosie bolońskim
Pasta Bolognese
12 zł
Pierożki z serem
Cheese dumplings
12 zł
Chrupiąca pierś z kurczaka z frytkami
Crispy chicken breast with fries
16 zł
Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczeniowym z frytkami
Pork tenderolin with gravy and fries
18 zł
Naleśniki
Pancakes
10 zł
Banany w cieście
Banana fritters
10 zł
KOLEJNY RAZ NA PODIUM KPP
GRATULUJEMY!