Youtube Instagram

Autorskie menu Pawła Salamona – Najlepszego Szefa Kuchni 2016, przygotowane na bazie regionalnych, sezonowych produktów, pochodzących od lokalnych dostawców, mocno zadziała na Wasze zmysły. W naszej kuchni stawiamy przede wszystkim na jakość. Czerpiemy przyjemność z tworzenia niezwykłych dań, którymi pragniemy się z Państwem podzielić. Gdy raz spróbujecie smaków Smolarni, będziecie chcieli tu wrócić!

Autorska kuchnia Pawła Salamona

Szef Kuchni Paweł Salamon jest przedstawicielem młodego pokolenia kucharzy
z nowatorskim spojrzeniem na tradycję kulinarną. Zdobywca tytułu Wielkopolski
Kucharz Roku 2016 oraz Kulinarnego Pucharu Polski 2016.
W 2017, broniąc tytułu, zdobył drugie miejsce na podium KPP. 

Zafascynowany Smolarnią pisze nowy rozdział swojej kariery, w której łączy dotychczasowe doświadczenia krajowe i zagraniczne. Inspiracje czerpie z bogactwa regionu, współpracując z lokalnymi producentami oraz ekologicznymi gospodarstwami rolnymi. Tak powstają menu sezonowe, oparte na świeżych, regionalnych produktach, charakterystycznych dla danej pory roku, oraz menu degustacyjne, złożone z wielu dań i win, rekomendowanych przez sommeliera.

Wielkopolski Kucharz Roku 2016
10 czerwca Szef Kuchni Restauracji Smolarnia Paweł Salamon zdobył tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku 2016 w konkursie im. Rafała Jelewskiego oraz nominację do wrześniowej walki o Kulinarny Puchar Polski. 1 lipca zwycięska potrawa zagości w naszym menu. Zapraszamy!
Smolarnia w gronie najlepszych restauracji w Polsce
[wpanchor id="menugesie"]Prestiżowe wyróżnienie dla Restauracji Smolarnia w międzynarodowym kulinarnym Żółtym Przewodniku Gault & Millau 2016.
pawel-salamon3

SALE RESTAURACYJNE

RESTAURACJA

GŁÓWNA RESTAURACJA HOTELOWA

Zapraszamy do głównej sali restauracyjnej, która czynna jest w godzinach od 13:00 do 22:00. Przestronne wnętrza zachęcają do organizacji przyjęć, większych spotkań w gronie rodzinnym oraz wszelkiego rodzaju konferencji i szkoleń.

SALA BANKIETOWA

sala-kominkowa2

Tuż obok restauracji, na parterze, znajduje się sala kominkowa, przylegająca do lobby baru. Kameralna przestrzeń oraz otoczenie sprawiają, że w tym miejscu znajdą Państwo ciszę i spokój. Przytulne wnętrza sali kominkowej zachęcają do odpoczynku, szczególnie w zimowe wieczory.

RESTAURACJA LUNCHOWA

RESTAURACJA KOMINKOWA

Przestrzeń restauracji lunchowej  sprzyja spotkaniom w mniejszym gronie. Ustronne miejsce oraz kameralna atmosfera sprawdzają się podczas prowadzenia kuluarowych rozmów. Pomieszczenie restauracyjne posiada niezależne wejście na taras oraz kominek.

TARAS

RESTAURACJA TARASOWA

W sezonie, dwustumetrowy taras pełni funkcję restauracji. W tym czasie, na talerzach królują smaki lata oraz regionalne produkty od lokalnych gospodarzy oraz z okolicznych lasów. Dopełnieniem nieskrępowanej atmosfery jest widok na Jezioro Straduńskie.

MENU RESTAURACJI SMOLARNIA

ZOBACZ MENU

PRZYSTAWKI / STARTERS

Oscypek w dwóch formach, przetarta aronia z jabłkiem,
mieszane sałaty z naszym olejem

Oscypek cheese, grated aronia berries and apple,
mixed lettuces with our oil

21 zł

Pierożki z farszem z gęsiny, dynia,
sos z pieczonych pomidorów

Dumplings stuffed with goose,
pumpkin, baked tomatoes sauce

22 zł

Matias ze śliwką w dwóch odsłonach,
domowy twarożek, prażona papryka

Maatjes with a plum, home made
cottage cheese, roasted peppers

24 zł 

Wędzona pierś z kaczki,
sałaty z warzywami sezonowymi, sos malinowy

Smoked duck breast, lettuce
with seasonal vegetables, raspberry sauce

25 zł

Pierś i rillettes z przepiórki , kukurydza gotowana
i prażona, wytrawna galaretka, ciastko pistacjowe,
winny mus z czeremchy

Partridge breast and rillettes, cooked and roasted corn,
savoury jelly, pistachio cookie, winy bird cherry mousse

33 zł

Tatar z jelenia , piklowany burak z marchewką, żółtko z chrzanem

Deer tartare, pickled beetroot with carrot, egg yolk with horseradish

35 zł

ZUPY / SOUP

Zupa rybna

Fish soup

16 zł

Zupa grzybowa, pieczone warzywa, mini pierożki

Mushroom soup, baked vagatables, minidumplings

16 zł 

Krem z buraków i czerwonej kapusty,
wołowina z orientalna nutą

Betroot and red cabbage cream soup,
beef with oriental taste

18 zł

WEGETARIAŃSKIE / VEGETARIAN

Krem marchewkowo-imbirowy

Creamy carrot-ginger soup

10 zł

 

Ziołowa jaglanka z warzywami
i mieszanymi sałatami z oliwą

Herbal millet soup with vegetables
and mixed salad with oil

20 zł

 

Crème brûlée z fasoli z marynowanymi burakami
i wytrawną galaretką

Bean crème brûlée with pickled beetroot
and savoury jelly

22 zł

 

Ravioli z regionalnym serem i peperonatą

Regional cheese ravioli and peperonata

22 zł

DANIA GŁÓWNE / MEAT DISHES

Pierś z kurczaka zagrodowego na kasztanowym purée,
pieczarką faszerowaną warzywami i paprykowym
chrustem, sos rozmarynowy

House chicken breast with chestnut puree,
champignon stuffed vegetables and pepper brushwood,
rosemary sauce

36 zł

 

Polędwiczka wieprzowa z serowymi kluskami,
duszona marchewka, 
sos z wędzonej śliwki sechlońskiej

Pork tenderolin with cheese noodles, braised carrot,
smoked „suska sechlońska”plum sauce

39 zł

 

Królik z warzywami i czerwonym winem
duszony w garze rzymskim, 
placek cebulowy
z wstążkami cukinii, sos tymiankowo-jałowcowy

Rabbit with vegetables and red wine stewed in a clay pot,
courgette and onion fritters, thyme-juniper sauce

45 zł

 

Jagnięcina o wędzonym aromacie na musie selera i gruszki,
jesienne warzywa , sos musztardowy

Smoked aroma lamb with celery and pear mousse,
autumn vegetables, mustard sauce

59 zł

  

Pieczona Kaczka wg naszej receptury zasmażana
czerwona kapusta z wiśniami,
pyzy, pieczone jabłko

Roasted duck according to our own recipe,
fried red cabbage with cherries, dumplings, roasted apple

59 zł

 

Stek z polędwicy wołowej z purée grzybowym,
brokułem i sosem własnym pieczeniowym

Beef steak in its own gravy, mushroom puree and broccoli

85 zł

DANIA RYBNE / FISH DOSHES

Pstrąg z Zielenicy, czarna soczewica,
majonez szczypiorkowy i marchewka

Zielenica trout, black lentil,
chive mayonaisse and carrot

45 zł

 

Halibut przygotowany na pergaminie, podany z kalafiorem
i sosem cytrynowo – rakowym

Halibut baked in parchemnt, served with cauliflower
and crayfish -lemon sauce

60 zł

DESER / DESSERT

Sernik z ricotty podany z rokitnikiem i watą cukrową

Riccota cheesecake served with sea buckthorn and cotton candy

12 zł

 

Szarlotka

Apple pie

12 zł

 

Rurka karmelowa z krem waniliowym, aronia i kruszonka

Caramel cream roll with vanilla cream, aronia, crumble

16 zł

 

Brownie z wędzonym miodem,
sos z wiśni i cynamonu

Brownie with smoked honey,
cherry cinnamon sauce

16 zł

 

Mus z kaszy gryczanej z pieprzem,
marynowana śliwką i sorbetem

Buckwheat mousse with pepper,
pickled plum and sorbet

16 zł

 

Wędzony pstrąg, pietruszka, ziółka

Pate z cielęciny, prawdziwki, oliwa smakowa

Pierożek z policzkiem z dzika,
consommé z ogonów wołowych

Sandacz, szpinak, zakwas

Pierś z kaczki, pasternak, jeżyna

Ser “Kreuzer” & Rostbef

Czekolada, śliwka, sorbet

130 ,-

POLSKA / POLAND

Winnica Turnau

Solaris – białe 0,75 l / 129 zł

Riesling – białe 0,75 l / 149 zł

Johanniter – białe 0,75 l / 149 zł

Rose 0,75 l / 119 zł

Cabernet – czerwone 0,75 l / 169 zł

Pinot Noir – czerwone 0,75 l / 179 zł

FRANCJA / FRANCE

Champagne

Nicolas Feuillatte brut blanc 0,75 l / 399 zł
A.C. Champagne

Veuve Clicquot  brut  blanc 0,75 l / 399 zł
A.C. Champagne

Alsace

Gewurztraminer  blanc 0,75 l / 179 zł
A.C. Alsace – Hugel

Chablis

Chablis   blanc 0,75 l / 189 zł
A.C. Chablis,  Joseph Drouhin

Bordeaux

Chevalier de St. Andre  blanc 0,75 l /  89 zł
A.O.C. Bordeaux Moelleux 0,15 l /  18 zł

Chateau  Graveyres  rouge 0,75 l / 99 zł
A.O.C. Bordeaux Superieur – Sarl Benito

Chateau Taillefer  rouge 0,75 l / 279 zł
Appelation Pomerol Controlee
Heritiers Bernard Moueix

Bourgogne

Pommard  rouge 0,75 l / 369 zł
Appelation Pommard Premier Cru Controlee
Bouchard Pere & Fils

Cotes du Rhone

„Pere Anselme” – Rouge 0,75 l / 279 zł
A.O.C. Chateauneuf du Pape, 
Charles Brotte

WŁOCHY / ITALIA

Toscana

Villa Antinori  bianco 0,75 l / 129 zł
I.G.T Toscana – Marchesi Antinori

Villa Antinori  rosso 0,75 l / 159 zł
I.G.T. Toscana – Marchesi Antinori

Chianti Classico Riserva  rosso 0,75 l / 219 zł
D.O.C.G.  Rocca delle Macie

Piemonte

Bastia Langhe Chardonnay bianco 0,75 l / 299 zł
D.O.C. Conterno Fantino

Barolo Prunotto rosso 0,75 l / 299 zł
D.O.C.G. Barolo – Marchesi Antinori

Veneto

Prosecco  bianco 0,75 l / 89 zł
I.G.T. Veneto – Santero Vino Spumante

Pinot Grigio del Veneto bianco 0,75 l / 110 zł
I.G.T. Veneto 

Amarone  della Valpolicella rosso 0,75 l / 399 zł
D.O.C. Valpolicella Classico – Tommasi

Sicilia

Nero d’Avola  rosso 0,75 l / 75 zł
I.G.T. Sicilia Vigneti Zabu

Abruzzo

Trebbiano d’Abruzzo bianco 0,75 l / 79 zł
D.O.C. Abruzzo

HISZPANIA / ESPANA

Catalunya

Cosetania Brut – blanco 0,75 l / 79 zł
D.O. Cava

Rioja

Vetiver rosado 0,75 l / 109 zł
D.O.Ca. Rioja

Ontanon  Crianza tinto 0,75 l / 109 zł
D.O.C. Rioja – Bodega Ontanon

El Coto  Crianza tinto 0,75 l / 140 zł
D.O.C. Rioja – Bodega El Coto

Ribera del Deuro

Arzuaga tinto 0,75 l / 189 zł
D.O.C. Ribera del Deuro Crianza
Bodegas Arzuaga Navarro

Condado de Haza tinto 0,75 l / 199 zł
D.O.C. Ribera del Deuro Crianza
Bodegas Alejandro Fernandez

Pesquera tinto 0,75 l / 199 zł
D.O.C. Ribera del Deuro Crianza
Bodegas Alejandro Fernandez

NIEMCY/GERMANY

Pfalz

Kendermanns Riesling weiß 0,75 l / 129 zł
Pfalz

IZRAEL / ISRAEL

Galilee

Gamla Riesling  white 0,75 l / 119 zł
Galilee – Golan Heights Vinery

Yarden Viognier   white 0,75 l / 159 zł
Galilee – Golan Heights Vinery

Yarden Muscat white 0,5 l / 109 zł
Galilee – Golan Heights Vinery 0,1 l / 22 zł

Gamla Cabernet Sauvignon  red 0,75 l / 159 zł
Golan Heights Vinery

Yarden Pinot Noir  red 0,75 l / 229 zł
Golan Heights Vinery

CHILE

Valle de Rapel

San Jose de Apalta Reserva  blanco 0,75 l / 129 zł
Rapel Valey – Chardonnay,  Agricola Santa Cristina

Cuvee Alexandre tinto 0,75 l / 200 zł
Rapel Valey – Merlot

Colchagua

Los Vascos  tinto 0,75 l / 119 zł
Colchagua – Cabernet Sauvignon, Rothschild (Lafite)

ARGENTINA

San Juan

Mas o Menos blanco 0,75 l / 89 zł
San Juan – Chenin

Mendoza

Salentein Chardonnay  blanco 0,75 l / 129 zł
Bodegas Salentein– Alte Valle de Uco

Salentein Malbec tinto 0,75 l / 129 zł
Bodegas Salentein– Alte Valle de Uco

Trapiche Medalla tinto 0,75 l / 199 zł
Bodegas Trapiche – Cabernet Sauvignon

Primus Pinot Noir tinto 0,75 l / 299 zł
Bodegas Salentein – Alte Valle de Uco

RPA / SOUTH AFRICA

Western Cape

Baroness Nadine Chardonnay  white 0,75 l / 199 zł
Costal Region – Rupert Rothschild

Flagstone Longitude red 0,75 l / 150 zł
Wine of Origin  – Shiraz, Cabernet Sauvignon,
Malbec

AUSTRALIA

South Eastern

Babington Brook Chardonnay white 0,75 l / 69 zł
South Eastern

Babington Brook Shiraz red 0,75 l / 69 zł
South Eastern

NOWA ZELANDIA / NEW ZELAND

Marlborough

Mount Franklin white 0,75 l / 119 zł
Sauvignon blanc

MENU DZIECIĘCE / CHILDREN’S MENU

Rosół

Chicken soup

6 zł

 

Pomidorowa

Tomato soup

8 zł

 

Makaron w sosie bolońskim

Pasta Bolognese

12 zł

 

Pierożki z serem

Cheese dumplings

12 zł

 

Chrupiąca pierś z kurczaka z frytkami

Crispy chicken breast with fries

16 zł 

 

Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczeniowym z frytkami

Pork tenderolin with gravy and fries

18 zł

 

Naleśniki

Pancakes

10 zł

 

Banany w cieście

Banana fritters

10 zł

NASZE OSIĄGNIĘCIA

KOLEJNY RAZ NA PODIUM KPP

image
W kolejnej edycji KPP 2017 nasz Szef Kuchni ponownie stanął na podium. Paweł wraz z pomocnikiem Maciejem Pisarkiem wywalczył w tym roku II miejsce.
GRATULUJEMY!

NASZA RESTAURACJA W GRONIE NAJLEPSZYCH W POLSCE

image
Prestiżowe wyróżnienie dla Restauracji Smolarnia w międzynarodowym kulinarnym Żółtym Przewodniku Gault & Millau 2017.

PAWEŁ ZDOBYWA KULINARNY PUCHAR POLSKI

image
28 września 2016 nasz Szef Kuchni Paweł Salamon, z pomocą Kucharza Pomocniczego Macieja Pisarka, sięgnął po kolejne zwycięstwo – Kulinarny Puchar Polski 2016.

WIELKOPOLSKI KUCHARZ ROKU 2016

image
10 czerwca 2016 Szef Kuchni Restauracji Smolarnia Paweł Salamon zdobył tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku 2016 w konkursie im. Rafała Jelewskiego oraz nominację do wrześniowej walki o Kulinarny Puchar Polski.